R2 Esparreguera regenera el seu teixit urbà per adaptar-se al canvi climàtic

R2 Esparreguera regenera el seu teixit urbà per adaptar-se al canvi climàtic
0%

Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica
  • Pau, justícia i institucions sòlides

Projectes

0%

Millorar la qualitat urbana dels espais públics dels barris perifèrics

La millora dels espais públics inclou millorar el disseny i qualitat de paviments, arbres, vegetació, etc., fomentant els espais accessibles de trobada de la ciutadania, especialment per a persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda, i la renaturalització d'espais durs per fer front a fenòmens com ara l'illa de calor i preparar-los per a un escenari de canvi climàtic i pujades de temperatures.

0%

Regenerar els barris perifèrics i zones del centre urbà no consolidades en el marc del nou POUM

Aquesta acció s'ha d'estudiar com a mesura a prendre amb la redacció del planejament urbanístic específic després de l'aprovació del POUM (P1) i segons el seu marc general. A més, s'haurà d'avaluar la situació i progrés en la implementació del sanejament en barris perifèrics, per impulsar aquelles zones on encara no n'hi ha.

0%

Identificar les àrees de vulnerabilitat integral

Aquesta acció planteja licitar un servei per dur a terme un estudi de vulnerabilitat ambiental i social, amb propostes d'intervenció per rehabilitar les àrees de vulnerabilitat detectades amb paràmetres de sostenibilitat. Aquest servei ha d'estar coordinat col·laborativament per l'Àrea de Territori i l'Àrea de Drets Socials i Ciutadania.

0%

Redacció d'un Pla Director d'Equipaments d'Esparreguera

La Redacció d'un Pla Director d'Equipaments d'Esparreguera permet consolidar i implantar nous usos als equipaments públics buits, rehabilitar i millorar el manteniment dels equipaments existents, i ordenar-ne els models de gestió i situació legal. Aquesta acció és clau per desplegar-ne moltes altres, que actualment no disposen d'un espai físic per portar-se a termini.

0%

Garantir i generar espais de reunió per a totes les entitats, prioritzant els espais de qualitat per a la joventut

Aquesta acció ja està iniciada amb el Projecte Pilot de cogestió d'equipament municipal de l'antiga biblioteca, dins de l'Agenda Urbana d'Esparreguera. L'equip tècnic de l'Ajuntament ha fet una anàlisi de l'estat de l'edifici i s'ha portat a termini un procés amb la joventut per detectar un grup motor que participi en l'activació d'aquest espai. Amb aquest procés iniciat s'haurà de desenvolupar un procés d'activació per etapes, amb intervenciones físiques d'adequació segons l'informe tècnic. A més d'aquesta intervenció, l'acció inclou l'avaluació, dins del Pla Director d'Equipaments d'Esparreguera (A30), d'espais potencials per a altres entitats del municipi o col·lectius vulnerables com ara la gent gran.

0%

Ampliació i rehabilitació dels equipaments esportius

En el moment de la redacció de l'Agenda Urbana d'Esparreguera, ja han iniciat els treballs per a l'ampliació del pavelló esportiu municipal. L'acció planteja la licitació de la rehabilitació del camp d'esports, la piscina coberta, la piscina estiu, i altres equipaments públics.

0%

Elaborar un Pla de Manteniment Integral de les instal·lacions i equips d'edificis públics

L'objectiu principal d'aquesta acció es reduir perdues energètiques i emissions de gases d'efecte hivernacle, però també millorar atres deficiències de les instalacions d'edificis públics. Aquesta acció requereix una auditoria inicial per avaluar l'estat dels equipaments. A partir d'aquesta auditoria, es desenvoluparà el pla que defineixi les actuacions necessàries per millorar l'estalvi energetic, a més de la millora d'altres deficiencies que es trobin durant l'avaluació.

0%

Rehabilitar energèticament els edificis municipals

Des de l'auditoria i el Pla de Manteniment Integral (A33), aquesta acció proposa la redacció dels projectes de rehabilitació i l'execució de les obres per millorar el comportament energètic dels edificis municipals. Aquesta acció servirà d'exemple i podrà estar connectada amb altres iniciatives, com ara la implantació de sistemes de generació d'energia renovable, la rehabilitació d'habitatges amb criteris de sostenibilitat, o l'impuls a comunitats energètiques.

0%

Donar ajudes o implantar les bonificacions a la rehabilitació d’habitatges amb criteris de sostenibilitat

Aquesta acció proposa revisar les bonificacions de les ordenances municipals, implementant ajudes i bonificacions, i crear un punt d'informació per a la rehabilitació d'habitatge amb criteris de sostenibilitat, com ara la implantació de sistemes d'energia renovable i plaques solars, reaprofitament d'aigua, desenvolupament de comunitats energètiques o eliminació de barreres arquitectòniques, entre altres.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Ciutats i comunitats sostenibles

Projectes

0%

Millorar l'accessibilitat i integració de la xarxa de places i espais públics amb recorreguts segurs per a vianants

Aquesta acció inclou la redacció d'un Pla d'Accessibilitat per a tot el municipi, incloent-hi criteris d'accessibilitat universal i mobilitat tova, així com la implementació de nous espais oberts com ara el pati de Can Marimon, el passatge Ateneu o Can Cardús. Durant el procés de l'Agenda Urbana s'ha definit un projecte pilot i s'ha conformat un grup de treball al voltant de la Mobilitat Tova i Accessibilitat, interesat aquest últim a participar i contribuir en aquest tipus d'accions. A més, aquest pla ha de ser tingut en compte per a la redacció del projecte de reurbanització de l'antiga N-II (A8)

0%

Desenvolupar una campanya per fomentar la seguretat viària

La campanya inclou la formació ciutadana en autoprotecció, sensibilització i conscienciació sobre els valors de la mobilitat sostenible i segura. Aquesta acció s'emmarca en el Pla de Seguretat Local d'Esparreguera 2022-2026, desenvolupat dins de l'Àmbit de Seguretat Viària, i es connecta amb les accions prioritàries que defineix, orientades a promoure la pacificació del trànsit per obtenir unes vies urbanes segures al municipi.

0%

Avançar en la pacificació del centre urbà, millorant la regulació de l'illa de vianants

Aquesta acció té dues fases. Primer, proposa ampliar l'illa de vianants i revisar-ne la regulació per millorar-la segons l'experiència des de la seva implantació. Segon, en més llarg termini, proposa fomentar-hi la transformació a plataforma única dels carrers amb voreres que no compleixin l'ample mínim accessible, per millorar l'accessibilitat dels carrers i el casc històric.

0%

Crear més carrils bici entre barris i altres nuclis per potenciar l'ús de la bicicleta

Aquesta acció inclou, en el curt termini, dur a terme les intervencions a Can Rial i Mas d'en Gall (ja en marxa) i fer-les compatibles amb els recorreguts de vianants i pacificant la B-231 al seu pas per Can Rial, en coordinació amb la Diputació de Barcelona. En el mitjà termini l'acció inclou millorar la connexió del carril bici a la B-231 sobre el pont de l'A2, connectar amb un nou carril bici per l'Avinguda Francesc Macià, la part nord d'Esparreguera i Can Rial, i la implementació de carril bici fins a Can Sedó i Can Vinyals. Finalment, en el llarg termini, aquesta acció proposa la creació de carrils bici entre els barris, els municipis propers i l'entorn natural d'Esparreguera. El projecte pilot de Mobilitat Tova i Accessibilitat, inclòs en l'Agenda Urbana d'Esparreguera, inclou aquestes mesures i s'ha conformat un grup de treball d'entitats interessades a col·laborar per impulsar-les.

0%

Aplicar i donar impuls a la implantació dels Camins escolars

Acció iniciada a través del Projecte Educatiu de Ciutat i dels pressuposts participatius. L'acció inclou disseny i implementació de mesures amb tots els centres escolars del municipi, especialment els centres on el PEC encara no té actuacions. L'acció requereix un estudi previ per avaluar la experiència previa i analitzar el pressupost i el calendari d'intervencions futures. És una acció coordinada de l'Àrea de Drets Socials i Ciutadania amb l'Àrea de Territori, amb el suport i l'assessorament tècnica de la Diputació de Barcelona.

0%

Desplegar les accions prioritàries del Pla Local de Seguretat d'Esparreguera 2022-2026 segons les problemàtiques reals avaluades

Aquesta acció té com a objectiu reduir els valors d'inseguretat subjectiva i disposar de més recursos per gestionar emergències. El Pla Local de Seguretat d'Esparreguera 2022-2026, vigent des de 2022, és un instrument per a la diagnosi, l'anàlisi i la planificació d'accions i recursos per garantir la seguretat a Esparreguera. Amb aquesta acció es prioritzan les accions transversals que impliquen, entre d'altres departaments, els departaments de Comunicació i Protecció Civil. El desplegament i possada en marxa de moltes de les accions del PSL requereix de recursos pressupostaris, humans i materials i per tant d'una redustribució del pressupost municipal.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Energia neta i assequible
  • Consum i producció responsables
  • Acció climàtica

Projectes

0%

Desenvolupar estratègies i eines per a períodes de calor extrema

Tot i que ja s'ha iniciat l'expedient de contractació del Pla de Sequera, aquesta acció planteja un enfocament ampli de mesures d'adaptació al canvi climàtic, incloses en un o diversos plans estratègics, com ara un Pla de Refugis Climàtics per combatre les onades de calor, o un Pla de Gestió d'Aigües. Aquestes accions s'hauran d'avaluar amb criteris de sostenibilitat i en coordinació amb els organismes supramunicipals responsables.

0%

Controlar i limitar els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica

Segons normativa, la Zona de Baixes Emissions a l'illa de vianants ha d'estar definida durant el primer semestre del 2024 amb el model comú i amb les limitacions de velocitat corresponents. L'acció requereix la redacció del projecte, que inclogui també altres mesures, com ara les barreres acústiques o altres, i el pla d'implementació d'aquestes.

0%

Impuls i suport a la implantació d'energies renovables al municipi incentivant la creació de comunitats energètiques autosostenibles

A partir de l'experiència de rehabilitació dels edificis municipals (A29), les bonificacions de les ordenances municipals per a la rehabilitació amb criteris de sostenibilitat i el punt d'informació municipal (A17), aquesta acció proposa, amb el suport dels recursos del Consell Comarcal del Baix Llobregat, l'impuls d'un projecte pilot de comunitat energètica. Ja existeix a Esparreguera un grup d'interès, el grup impulsor de la cooperativa d'habitatge Els Til·lers, que ha participat en el Projecte Pilot d'Energies Renovables.

0%

Dur a terme campanyes amb i cap a la ciutadania per a augmentar la consciència sobre la correcta gestió dels residus

En el marc de l'actual contracte de residus, les campanyes produeixen missatges clau i defineixen suports de difusió per aconseguir una correcta gestió dels residus per part de la ciutadania.

0%

Millora de les instal·lacions i recursos de l'ADF

L'objectiu principal d'aquesta acció és millorar la resiliència enfront del canvi climàtic. Per això, es proposa millorar els recursos humans i les capacitats del personal contractat i voluntari de l'ADF mitjançant formació, campanyes de voluntariat i altres mesures. Aquesta acció inclou la millora de la seu actual de l'ADF, o la cerca d'una nova localització sempre sota criteris tècnics de ràpida actuació.